W minionym roku ukończona została renowacja i powiększenie posiadającego cztery sypialnie domu w stylu wiktoriańskim, który znajduje się w północnej części Londynu, w okolicy rezerwatu De Beauvoir. Realizacja autorstwa brytyjskiej grupy projektowej Scott Architects jest szczególnie godna uwagi ze względu na fakt, iż otrzymała ona nagrodę „Best small house of the year” (dla najlepszej małej willi 2013 r.) przyznawaną przez magazyn The Sunday Times. Członków konkursowego jury urzekł przede wszystkim porywający a zarazem niecodzienny wygląd nowego domu.

Przegląd realizacji rozpocznijmy od tyłów domu, gdzie zorganizowano oryginalną dobudowę o unikatowych, zaokrąglonych kształtach. To właśnie ten element nadaje odświeżonej willi wyjątkowo nowoczesnego charakteru. Takie a nie inne rozwiązanie zostało podyktowane nie tylko estetyką, lecz  także czysto praktycznymi pobudkami, tj. ukształtowaniem terenu i bezpośrednim sąsiedztwem zabudowy. Mając to na uwadze, architektom odpowiedzialnym za przebudowę udało się nie przeobrazić zbyt drastycznie dotychczasowego charakteru budynku. Wspomniana przebudowa stanowi płynne przejście pomiędzy domem a podwórzem, przy czym bliżej jej jest do miana architektury krajobrazu, o czym świadczą wykorzystane przy jej tworzeniu materiały: naturalne drewno oraz szklany dach, który za sprawą częściowego pokrycia go trawą, płynnie łączy się z ogrodem. To ostatnie rozwiązanie umożliwia nie tylko maksymalne nasłonecznienie pomieszczenia, lecz także podziwianie pobliskiej roślinności bez konieczności wychodzenia z domu.

Elementy zewnętrzne doskonale korespondują  z pomieszczeniem, do którego dostać się można bezpośrednio z podwórza na tyłach budynku, tj. z otwartą na jadalnię kuchnią. Poszczególne strefy oddzielone są nawiązującą do zewnętrznej przybudówki półotwartą ścianką pokrytą drewnem, która stanowi jednocześnie wygodną ladę  kuchenną. Ten element konstrukcyjny zgrabnie przechodzi w ciekawą konstrukcją sufitową. Kolejnym naturalnym akcentem we wnętrzu jest duży drewniany stół. Wymienione rozwiązania stanowią przytulny a zarazem zgodny z  duchem czasu akcent w raczej neutralnym, wyposażonym w jasne meble i stonowane sprzęty AGD pomieszczeniu.

Parząc na nowy wygląd londyńskiego domu można z całą pewnością stwierdzić, że realizatorom przedsięwzięcia udało się nadać całości współczesny charakter bez unicestwienia wiktoriańskiego charakteru rezydencji. Takie elementy jak eleganckie ceglane ściany, oryginalne oprawy okien, dodający wnętrzu szlachetności kominek oraz stiuki na sufitach doskonale korespondują z minimalistycznymi, wygodnymi wnętrzami wyposażonymi w nowoczesne meble i designerskie dodatki. Wiktoriańska wytworność idzie tutaj w parze ze zrównoważonym budownictwem, które przejawia się w takich rozwiązaniach jak energooszczędne oświetlenie, wysokiej wydajności ogrzewanie podłogowe oraz wspomniany już wcześniej ekologiczny dach. W tym zderzeniu tradycji z nowoczesnością nie ucierpiało ani wieloletnie brytyjskie dziedzictwo, ani zgodne z duchem czasu potrzeby mieszkańców rezydencji.

Via: Freshome

Share Button