Ten nadmorski, monolityczny dom w kształcie sześcianu z założenia emanować miał spokojem i  geometryczną stabilnością. Wzmocniony, betonowy budynek zlokalizowany jest w przybrzeżnej miejscowości, tuż za wydmami.

Jego struktura musiała być zarówno ciężka, jak i wodoodporna, a to ze względu na niską stabilność podłoża i często zmieniający się poziom okolicznych wód. Przerabiając oryginalną rezydencję, nowy dom został umiejscowiony pomiędzy znajdującymi się tam drzewami sosnowymi. Zewnętrzna część domu pokryta została drewnem, podczas gdy we wnętrzu dominują szarości w połączeniu z białymi ścianami i delikatnymi podłogami w naturalnych barwach. Zostały tam także wprowadzone elementy metalowe w postaci ram okiennych.

Wejście od strony wschodniej składa się z dwóch punktów wyjściowych, podczas gdy część północno południowa oraz północno wschodnia zawierają drewniany taras oraz piec do barbecue. Parter zbudowany w formie otwartego planu przeznaczony jest na wszelkiego rodzaju aktywności dziennych, pierwsze piętro to natomiast przestrzeń służąca do rekreacji. W piwnicy znajduje się basen oraz składzik na narzędzia. Środkowa część podzielona została na dwie sekcje zapewniające osobną, bardziej prywatną część przeznaczoną dla właścicieli. Znajdują się tutaj duże okna przez które podziwiać można zapierające dech w piersiach widoki.

Biuro Ultra Architects zostało złożone w 2004 roku w Poznaniu przez architektów Marcina Kościucha i Tomasza Osięgłowskiego. W 2009 roku pracownia znalazła się w gronie 40 laureatów nagrody „Europen 40 Under 40″, nagrody przyznawanej najlepiej zapowiadającym się młodym europejskim architektom.

Architekci: Ultra Architects

Lokalizacja: Polska

Powierzchnia użytkowa: 470 metrów kwadratowych

Via: designboom.com

Share Button