Osią projektu jest wizualna łączność z naturą, gdzie powoli projektowanie zaczyna wykraczać poza projekt odkąd otoczenie, w którym znajduje się owa rezydencja, gromadzi wszystkie przymioty potrzebne by wieść tzw. „slow life”, czyli życie we własnym tempie i zgodnego z naturą. Las, głębia zielonej okolicy … wszystko wzmacnia konstrukcję, która nagradza naturą.

Susanny Cots 2

Poszukiwaliśmy harmonii z naturą, która widoczna jest z dosłownie każdego punktu domu. Symetria kubatury, która wizualnie łączy dwie instalacje, pomaga nam stworzyć kącik do czytania i relaksu oraz uczucie “jakbyśmy byli zawieszone w środku lasu”, zawsze szukając emocjonalnego związku z otaczającą przyrodą.

Susanny Cots 3

Kamień zmienia kształt domu, formując kominek, którego celem jest uzyskanie równowagi pomiędzy wnętrzem domu a jego otoczeniem. Używając tekstur i form pracowano z naturalnymi materiałami typu kamień.

Susanny Cots 4

Schody pozostają w zawieszeniu niczym niezależne elementy, tworzące rzeźbiarskie kawałki, witające nas. Wielkość utworzona ze schodów powtarza się w całym domu, w różnych formatach, chociażby w gabinetach, elewacjach, czy apartamentach.

Susanny Cots 5

Istota projektu Susanny Cots wyrażona jest w grze naturalnego światła słonecznego, porządku i komfortu wizualnego. Pracowaliśmy po to, by znaleźć uczucia dobrobytu i równowagi funkcjonalnej pomiędzy wnętrzem domu i jego otoczeniem.

Susanny Cots 6 Susanny Cots 7

Projektant: Susanna Cots
Lokalizacja: Barcelona, Hiszpania
Via: contemporist.com

Share Button