Niezwykły projekt domu na Słowacji

© Matej Hakár

Architekci: Zitnansky Gonda architects

Lokalizacja: Bernolákovo, Słowacja

Architekci realizujący projekt: Márius Žitňanský, Peter Gonda

Powierzchnia: 173 m2

Rok projektu: 2017

Fotografie: Matej Hakar

Producenci: Reynaers Aluminium, Sika, Trespa, Hella

Via: https://www.archdaily.com

Opis projektu domu dostarczony przez architektów

Dom w słowackim Bernolakovo nie był zwykłym projektem, jaki standardowo dotyczy inwestora i architekta. Stało się tak z uwagi na fakt, iż jeden z autorów projektu był jednocześnie inwestorem. Wraz ze swoją partnerką marzył on o zamieszkaniu w niewielkiej wiosce położonej niedaleko stolicy.

Celem było wykorzystanie potencjału znajdujących się tu ogrodów i widoku na okolicę. Wewnątrz domu nacisk kładzie się na funkcjonalne, materialne i artystyczne aspekty z inspirującym środowiskiem tworzenia, ponieważ obaj inwestorzy są kreatywnymi profesjonalistami.

Niezwykły projekt domu

Sam dom znajduje się na działce o powierzchni 446 m² w jej północnej części wraz z miejscem parkingowym na 2 samochody, garażem i wejściem do domu.

Przednią część od strony południowej tworzą trawnik i ogród, które połączone z wewnętrzną częścią, bez stosowania jakichkolwiek barier. Przez to ten niezwykły projekt nie zamyka się na otoczenie, a komunikuje się z nim.

Dwupiętrowy układ domu w Bernolakovo

Dwupiętrowy układ domu rodzinnego podzielony jest na parter z częścią dzienną z otwartą galerią, toaletą, garażem i pomieszczeniem technicznym oraz na pierwsze piętro z gabinetem, strefą relaksacyjną, łazienką i WC. Przy projektowaniu układu nacisk położono na maksymalną otwartość na otoczenie domu. Sypialniana część domu jest zorientowana na wschodnią stronę, z porannym słońcem. Część mieszkalna na parterze jest zorientowana na wszystkie strony świata. W ten sposób wnętrze jest oświetlone przez cały dzień. Daszek zwisający z południowej strony domu pomaga zacieniać dom przed silnym słońcem w miesiącach letnich. W miesiącach zimowych promienie słoneczne wpadają do wnętrza i w ten sposób dom zyskuje więcej energii.

Ponieważ obiekt został zbudowany samodzielnie, został zaprojektowany z łatwo dostępnych i przyjaznych dla zdrowia materiałów. Parter to otwarta przestrzeń, gdzie na 1. piętrze wsparte są dwie ściany nośne, oddzielające część mieszkalną od garażu i pomieszczenia technicznego. Podłoga jest zaprojektowana jako otwarta przestrzeń i jest podzielona tylko przez ściany poprzeczne – drewniany dach nie jest podparty i leży tylko na murze obwodowym.

Elewacja została zaprojektowana w białym akrylu ze szczegółami wokół okiennych przeszkleń i z okładziny elewacyjnej z czarnym błyszczącym wykończeniem. Okna wykonane są w systemie aluminiowym, z czarnym błyszczącym wykończeniem z wewnętrznym białym cieniowaniem tekstylnym.

Niezwykły projekt o dużej unikalności

Unikalność projektu domu objawia się na wiele sposobów. Kolejnym z nich jest wykonanie obróbki powierzchni dachu z białej, ciekłej membrany. Ujednolicenie powierzchni fasady i dachu scala kształt domu i pomaga wyrazić charakter domu poprzez architekturę samą w sobie.

 

We wnętrzu zastosowane zostały surowe rozwiązania. Każdy pokój urządzony jest na podstawowy, biały kolor i zawsze jest uzupełniony drewnianym detalem.

Niezwykły projekt oświetlenia

Bardzo dużą wagę w projekcie przywiązano do elementów oświetlenia zarówno wewnętrznego, jak i zewnętrznego – pod względem projektu, funkcji i aspektów technicznych. Oświetlenie staje się klejnotem domu, wprowadzając do domu wysokiej jakości światło oraz emocje dzięki różnym scenom świetlnym. Oświetlenie jest autorskim rozwiązaniem, ponieważ wszystkie światła zostały opracowane i wykonane na miarę.

Share Button